Memorial Day OF ALL MOTHERS - Traditioneel of Modern (11-05-2017)

Moederdag.....De dag om je moeder te eren. Maar hoe zet je je moeder nou het beste in het zonnetje. En hoe is moederdag nou eigenlijk ontstaan.


Vandaag een lijstje met 10 traditionele cadeaus. 
Want wist je dat het vereren van moeders een veel oudere traditie is, dan de moderne moederdag. De traditie komt namelijk uit het klassieke Griekenland.
Maar ook kent de katholieke kerk een lange traditie van verering van Maria, de moeder van Jezus. Het huidige moederdag is ontstaan in Amerika, wel te verstaan in Boston. In 1870 is er een grote publiciteitscampagne opgericht voor moederdag. Dit stond in het teken van pacifisme en ontwapening voor vrouwen. Echter werd deze campagne pas in 1907 een succes. In dit jaar werd de 1e moederdag gevierd “Memorial Day of all Mothers”. Dit is ontstaan doordat Anna Marie het jaar ervoor een persoonlijk eerbetoon aan haar moeder, organiseerde. Tijdens de 1e moederdag kregen alle aanwezige moeders in de kerk een anjer. Ik vind dan ook dat een anjer nummer 1 moet zijn op mijn lijst.
1.      Anjer

Na deze gebeurtenis breidde het fenomeen zich snel uit. Anna Marie schreef velen brieven aan kerkleider en aan politici om deze bijzondere dag te promoten. Dankzij Anna Marie vieren wij dus ook moederdag. In 1914 tekende de president van Amerika de ‘Mothers Day’ overeenkomst, waardoor moederdag een officiële feestdag werd in Amerika. Echter was het vieren van de ‘moderne’ moederdag niet de bedoeling van Anna Marie. Het had een te commercieel karakter gekregen. Anna Marie voerde acties om Mothers Day weer af te schaffen. Uiteindelijk is Anna Marie in armoede gestorven, doordat ze de gevoerde acties met haar familiekapitaal bekostigde.
Sinds 1922 vieren wij in Nederland Moederdag. Maar dan niet op de manier die Anna Marie had gewild. De reden in Nederland is zuiver commercieel.  De initatiefnemer was de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde. Zoals je waarschijnlijk al doorhebt komt hier mijn puntje 2 van mijn lijstje.
2.       Tulpen

De Banketbakkersbranche introduceerde hierna al snel Moederdag taarten. Dus punt 3
3.       Moederdagstaart

In 1928 werd moederdag een officiële feestdag in Nederland. Vanaf de jaren vijftig spelen eigenlijk alle winkels in op het fenomeen moederdag.
Maar denk eraan de oorsprong van moederdag is het eren van je moeder. De moeder is de schakel van een gezin een belangrijk persoon voor de opvoeding. Een moeder is eigenlijk een multi-tasker, die de gehele dag in het zonnetje gezet moet worden. De traditie is dan ook om iets te maken of een taak over te nemen van je moeder. 
Hieronder de laatste punten van het lijstje.
4.       Huishoudelijke taken overnemen
5.       Gelegenheidsversjes
6.       Versieringen
7.       Speciale broodjes
8.       Juwelen (zelf gemaakt)
9.       Medaille (zelf gemaakt)
10.     Ontbijtje op bed

Gaan we weer terug naar de oorsprong van Moederdag of doen wij mee aan de ‘moderne moederdag’? Wat doe jij?
Ik…..ja eigenlijk doe ik stiekem van beide wel iets. Vroeger op school maakte we handgemaakte dingetjes voor onze moeder. Tegenwoordig probeer ik me niet te laten verleiden door het kopen van een geurtje, sieraden of andere commerciële cadeaus, maar ga ik met mijn moeder een dagje uit. Maar een dagje uit met je moeder heeft dus niet altijd te maken met de oorsprong van moederdag. Denk aan bijvoorbeeld een heerlijke middag high-tea.
Tja….wel die speciale broodjes en taarten maar dan niet zelfgemaakt. Dus ik denk dat ik het traditionele in een modern jasje hebt gestoken.

Bronvermelding
geschiedenis moederdag:
http://mens-en-samenleving.infonu.nlGeen opmerkingen:
Schrijf Reacties

© Copyright 2018 La vita di LauraDesigned by La Vita di Laura Bloggertheme9. Best free blogger templates